Kertépítés

A szép kert általában nem a véletlen műve, hanem gondos tervezés eredményeképpen jön létre. Akár újonnan telepített, akár átalakított, vagy folyamatosan frissített kertről van szó, előzőleg minden lépést mérlegelnünk kell. Ha a végső arányok, színek és formák harmonikus egészet alkotnak, és a szemlélőnek mégis az a benyomása, hogy véletlenszerűen létrejött képződményt lát, akkor elmondható, hogy a tervezés sikerrel járt.

Egy kertet soha nem részegységek összegeként, hanem hangulatos, a házzal és a környezettel harmonizáló összkompozícióként kell értékelnünk.Kertépítés folyamata:

Helyszíni felmérés:

A kertépítés első lépése a helyszíni felmérés, a megrendelő elképzeléseinek pontos megismerése. Részletes megbeszélés folyamán tudunk ügyfeleinkkel, egy olyan kert kialakításáról beszélni,ami későbbiekben kevés gondozást igényel és tartalmazza a benne pihenők minden igényét (kerti tó, sütő, térburkolat, sziklakert, stb.). Ezek után elkészítjük az árajánlatot, akár több variációra is.

Tereprendezés, gépi vagy kézi földmunka:

Ebben a kezdeti munkafázisban történik a kert, építési törmeléktől, elbontandó építményektől és a nem kellő növényzettől való megtisztítása, A telek állapotától függően szükség lehet a talaj cseréjére, a megfelelő talajszint, a teraszok, támfalak kialakítására, vagy az esetleges talajegyenetlenségek megszűntetésére.

Kerti építmények, látványelemek megalkotása:

Ilyenkor kerül kialakításra a kertet meghatározó összetevők megépítése:

 • térburkolatok
 • kerti utak
 • kerti pihenők, sütők
 • támfalak
 • kerti tavak
 • sziklakertek
 • öntözőrendszerek
 • kerti szegélyek

A kertet díszítő növények ültetése:

Ebben az ütemben kerülnek kialakításra ,a fák, cserjék, évelő növények, örökzöldek, a virágágyak telepítése, talajtakarás elkészítése (mulcsozás).

Füvesítés:

Talán a legszebb és a tulajdonosok által legjobban várt munkafolyamat. A fűvetés minden esetben a kertépítés utolsó munkafázisa, A talaj előkészítésével, termőföld terítésével és tápanyag bevitelével kezdődik, majd a tényleges fűfelület kialakításával, mely lehet:

 • magról való füvesítés
 • gyepszőnyegezés

Összességében megállapítható, hogy a magról való füvesítés kisebb telepítési költségekkel jár, mint a gyepszőnyegezés, de kezdetben kevésbé használható zöldfelületet biztosít, amelynek a vizuális látványa rendszerint meg sem közelíti az egyébként magasabb létesítési költségekkel járó, ugyanakkor a későbbiekben kisebb ráfordítást igénylő gyepszőnyegezéssel nyert zöldfelület esztétikai élményét.


A szakszerűen elkészült kertünk, kevés gondozással, az évek alatt válik egy jól élhető és a pihenést szolgáló kerté!

Kerti tavak

Ha a megszokott kertünkben valami változatosságot szeretnénk, vagy ha most kezdtük el kialakítani kertünket,akkor készítsünk tavat, szökőkutat vagy patakot. A víz jelenléte a kertben a nyugalmat és a békét sugározza.
Kerti tavak Manapság egyre többen választják pázsit és a munkaigényes virágágyások helyett a különböző méretű és stílusú kerti tavakat. Egy szakszerűen megépített vízi kert,kevés gondozás mellett kertünk díszévé válhat, mellyel visszaadhatunk egy kis életteret a természetnek,állatvilágnak.

A víz a növényeken és a halakon kívül más élőlénynek is megfelelő életteret nyújthat. Nem telik bele néhány hét vagy hónap és kertünk számos új fajjal: madarakkal, békákkal és színpompás szitakötőkkel gazdagszik, amelyek mind a víz kedvéért látogatnak vagy költöznek kertünkben.

Vízi kertünk kialakítása előtt fontos szerepe van a megfelelő tervezésnek. Ha már meglévő kertünkbe szeretnénk tavat létrehozni, akkor alkalmazkodnunk kell a már meglévő motívumokhoz és a kert stílusához.

Elhelyezkedés: tavunkat tehetjük egy jól látható központi helyre, mely meghatározza a kertünk képét, vagy tehetjük a kert félreeső részébe önálló motívumként. A legkedvezőbb fekvés a tűző naptól védett félárnyékos terület. Lombos fák alá nem célszerű tavat építeni, mert ősszel a lehulló levelek bomlástermékeikkel szennyezik a vizet.

Méret: a méret meghatározásánál vegyük figyelembe kertünk arányait. Egy kisméretű kertbe nem építhetünk nagy tavat, de egy túl kicsi tó sem mutat jól, egy nagy területtel rendelkező kertben. Minél nagyobb a vízmennyiség, annál jobb az öntisztulás és kisebb a víz hőmérsékletingadozása, így gyorsabban alakul ki az egyensúlyi állapot. Tavunk legmélyebb pontja érje el a minimum 1 métert. Ez a halak áttelelésénél játszik fontos szerepet.

A tavak bélelésének három fajtája az elfogadott:

 • betonmedence (munkaigényes, nehéz javítani és a legköltségesebb megoldás)
 • előre gyártott műanyagmedence (méret és formakorlátozott, nehéz szállítani)
 • fóliabélés (a legelterjedtebb megoldás,mert nincs forma és méretkötöttség,olcsók, javíthatók,több méretben és vastagságban kaphatók,élettartalmuk kb. 20 év.

Szűrés: A megfelelő méretű vízikertben szűrőberendezés nélkül is létrejöhet a biológiai egyensúly, de elfogadott szabály,hogy ha halakat is szerertnénk tartani, akkor már ajánlatos egy szivattyú és egy szűrő telepítése,mellyel kialakíthatunk patakot,csobogót és nagymértékben hozzájárulhatunk a természetes egyensúlyi állapot eléréséhez.

A szűrők tipusai:

Szűrő
 • mechanikai szűrők (a tó mellett vagy a tóban elhelyezett szűrőtartályból és a benne lévő szűrőközegből áll, ezen átnyomva a tó vizét tökéletes mechanikai tisztítás érhető el.Hatásfokát növelhetjük szűrő elé telepített UV-C előszűrővel)
 • biológiai szűrők: A leghatékonyabb szűrőrendszerek,mert a mechanikai tisztítás mellett, baktériumok segítségével biológiai szűrést is végeznek a tó vizével.

A szűrőrendszerek másik elengedhetetlen alkatrésze a szivattyú, mely a tóba merülve táplálja a szűrőnket. Ezek a szerkezetek energiatakarékosak és a folyamatos üzemeltetésre lettek kifejlesztve.

Vízinövények: színpompás virágaikkal és változatos formáikkal életet visznek a tóba. Fontos szerepük van a biológiai egyensúly kialakulásában és az algamentes tiszta víz megteremtésében. Viszonylag gyorsan szaporodnak, ezért, ajánlatos a visszafogott telepítés. A kerti tavakban lehetőleg ültetőkosarakban helyezzük, mellyel megakadályozzuk a túlzott elszaporodást,és így kevesebb felesleges tápanyag kerül a vízbe. A vízinövényeket az általuk kedvelt vízborítás alapján csoportosítjuk: mocsári növények, sekélyvízi növények, mélyvízi növények, víz alatti növények és vízen úszó növények.

Növények
 • Mocsári növények: a tó mellett kialakított mocsaras zónában fejlődnek megfelelően, állandóan nedves talajt igényelnek.
 • Sekélyvízi növények: különböző vízmélységet igényelnek, ezért már a tó építésénél is figyelnünk kell a lépcsőzetes kialakításra.
 • Mélyvízi növények: mélyen a vízfelszín alatt van a gyökérzetük,tápanyagban gazdag talajt kedvelnek (pl.: tavirózsák, vízitökök).
 • Víz alatti növények: legnagyobb szerepük van a víz tisztításában, mert a fejlődésükhöz szükséges tápanyagokat a vízből veszik fel, oxigéntermelők.
 • Vízen úszó növények: a vízfelszín árnyékolásában játszanak fontos szerepet, így csökkentve az algásodást.

Tavi díszhalakról: kerti tavunkban sokféle díszhalat telepíthetünk, de viszonylag egyszerű gondozásuk miatt a legelterjedtebbek az aranyhalak és a koi pontyok, melyek élénk színükkel és változatos mintáikkal minden tó díszévé válnak.

Koi ponty Aranyhalak: Kínából származnak,szinük az aranysárgától a narancssárgáig változhat, jól alkalmazkodnak a körülményekhez, maximum 30 cm-ig nőhetnek, de ezt nagyban befolyásolja a tó mérete.15-20 évig élnek és kedvező körülmények között gyorsan szaporodnak, ezért nem ajánlatos túl sok halat telepíteni az újjonan elkészült tóba. Több különleges fajtái ismertek, (subukin, oroszlánfejű, fátyolfarkú, stb.) de ezeknek a tartása több odafigyelést és gondoskodást igényel.

Koi ponty: japánból származnak a közönséges ponty kitenyésztett változata. Eltérő mintájuk és színük miatt nagyon mutatósak. Nagy termetű faj,méretük elérheti az 50-80 cm-t is. Tiszta vizet és legalább 1m vízmélységet igényelnek.Sziklakertek

Az embereket már évszázadok óta elbűvölik a kövekből és sziklákból készült kertek. A szikla a kertben az erőt és a nyugalmat sugározza. Sok növénykedvelő számára különösen vonzó a rideg kövek és a törékeny növényvilág közötti ellentét. Az igazán szép sziklakert, ugyanis nem csak a kövek és növények véletlenszerű együttese,hanem természetszerű hegyi élőhely mind növények mind állatok részére.

Sziklakertek A sziklakertek építésénél legfontosabb a megfelelő tervezés. Figyelembe kell vennünk kertünk adottságait. Az épületek,fák,a meglévő kerti tó,napsütéses órák száma,mind befolyásolják a kialakítást és a növények kiválasztását. Dombos vidéken alakíthatunk ki a természethez legközelebb álló kompoziciót, de sík területen egy megfelelően nagy,mesterséges dombon is létrehozhatunk mutatós sziklakertet.

Nagy segítségünkre lehet egy sziklakert olyan helyen, ahol ritkán járunk vagy kevesebb időnk jut kertészkedésre,de ennek ellenére látványos kertrészletet szeretnénk létrehozni,nem pedig gyepet vagy talajtakaró növényeket. A kövek kiválasztásánál is fontos szerep jut a harmoniának. Lehetőleg olyan köveket válasszunk,ami illik házunk színéhez, bejárónk burkolatához kertünk stílusához. Méretük lehet eltérő,de gondolnunk kell a sziklakert gerincét alkotó nagyobb sziklákra is.

Növények A talaj minősége is fontos része egy szépen kialakított kőkertnek,bár a sziklakerti növények többsége nem igényli a tápanyagban gazdag talajt, de a jó vízelvezetésről gondoskodnunk kell,mert az állandóan nedves talajban gyorsan tönkremennek vagy leromlanak növényeink. Sziklakertünk növényei változatos formáikkal és gyönyörű színekkel keltik életre a köveket. Figyelnünk kell a virágzási időre és a növények magasságára.

Fontos hogy ne zsúfoljuk tele sziklakertünket, mert növényeink hamar elnyomhatják egymást,vagy eltakarhatják kedvenc köveinket. Ültetés után egy vékony mulcsréteggel védhetjük a talajt a túlzott kiszáradástól és a gyomosodástól.

Egy jól megépített sziklakert az építés első egy-két évét leszámítva, gondozást szinte nem igényel. Minimális idő ráfordításával egyedivé és utánozhatatlanná tehetjük vele kertünket.Térkövezés

Kertünk megvalósítása során arra törekszünk, hogy úgy alakítsuk közvetlen környezetünket, hogy ott mindig jól érezzük magunkat. A különböző terek kialakításánál ügyelni kell arra, hogy fennmaradjon az egyensúly az esztétikus megjelenés és a használhatóság között. Ennek megvalósítására alkalmasak a térkövek. Változatos megjelenési formáinak és előnyös tulajdonságainak köszönhetően az elmúlt években egyre nagyobb teret nyert a térkő-burkolatok alkalmazása. A térkövek szinte mindenhol használhatók, legyen az kerti út, kocsibeálló, terasz, járda, stb. A gazdag forma és színválaszték, valamint a variálhatóság lehetővé teszi az egyedi ízlés megvalósítását. Járdáink, kocsibejáróink, kialakításában csak a fantáziánk szabhat határt. A térkő-burkolat lehet elegáns vagy játékos, modern vagy rusztikus, kombinált vagy egyszerű.

Térkövezés folyamata:

 • A térkövezni kívánt terület kijelölése és a „tükör” kiszedése. Ez történhet gépi és kézi erővel. A tükör mélysége függ a terheléstől és a térkő típusától.
 • Térburkolat széleinek pontos kimérése, ügyelve a megfelelő lejtésekre a vízelvezetés miatt.
 • Szegélykövek betonozása.
 • Teherhordó réteg kialakítása, (murva) majd lapvibrátorral való tömörítése.
 • A durva murvára finom murva vagy finom sóder réteg kerül.
 • Finom sóder réteg lehúzását követi a térkő lerakása.
 • A térburkolat és a szegélyek találkozásánál méretre vágjuk a térkő elemeket.
 • A térkövezés végső szakaszában finom homokkal kisöpörjük a térburkolat réseit, és újból tömörítés következik, amellyel végleges helyére vibráljuk a térköveket.

A szakszerűen megépített térburkolat sok-sok éven át kertünk meghatározó része lehet, mely ötvözi a díszítő értéket a használhatósággal.

Szolgáltatásaink
Kertépítés,kertfentartás,térkővezés,füvesítés, gyepszőnyeg fektetés,parkosítás, növénytelepítés, faültetés,kerti tavak építése, felújítása, karbantartása,sziklakertek építése,támfalak, kavicsos utak, kerti szegélyek készítése,tereprendezés, kézi és gépi földmunkák,kertrendezés, telektisztítás, bozót-cserjeírtás, fűkaszállás

Vonzás körzetek
Leányfalu, Szentendre, Pócsmegyer, Dunabogdány, Horány, Szigetmonostor, Kisoroszi, Csillaghegy, Tahitótfalu, Óbuda, Pomáz, Visegrád, Budakalász, Surány, Fót, Békásmegyer, Üröm, Pomáz, Dunakeszi, Budapest: I., II., III., IV., V., VI., VII., XIII. kerületek